Non actief gesteld worden
Wanneer werkgever en werknemer ernstig van mening verschillen over een kwestie, spreken we van een arbeidsconflict. Een arbeidsconflict kan een reden zijn voor een werkgever om een werknemer op non-actief te stellen. Dit wil zeggen dat je tijdelijk geen werkzaamheden verricht. Wat betekent dit voor jou als werknemer?
Herstel
Wanneer je op non-actief wordt gesteld dan is dit voor een bepaalde periode. De non-actiefstelling is dus tijdelijk. Het is erop gericht om de situatie bij terugkeer te herstellen in de hoop dat ontslag niet nodig zal zijn. Het doel is om verdere escalatie te voorkomen en weer met elkaar verder te kunnen.
Geen arbeid, geen loon?
Tijdens de non-actiefstelling verricht je geen arbeid. Je hoeft je in deze periode dus ook niet te laten zien op de werkvloer. Normaal gesproken geldt de hoofdregel ‘geen arbeid, geen loon’, maar non-actiefstelling is hierop een uitzondering. Jouw werkgever kan niet eenzijdig beslissen om jou niet meer door te betalen. Non-actiefstelling komt dan ook voor risico van de werkgever, ook al is de situatie wellicht aan jou te wijten. Als werknemer word je beschermd. Jouw loon mag niet zomaar in gevaar komen.
Gevolgen
Zorg dat je je werkgever altijd (schriftelijk) te kennen blijft geven dat je bereid bent om werkzaamheden te verrichten. Hiermee laat je jouw welwillendheid zien. Dit kan later eventueel van invloed zijn op jouw recht op een WW-uitkering, waarbij het noodzakelijk is dat je niet verwijtbaar werkloos bent geworden (mocht het zo ver komen). Natuurlijk is het mogelijk dat je bij terugkeer uiteindelijk alsnog wordt ontslagen. Dit kan uiteraard niet zomaar. Jouw werkgever zal een ontslagprocedure moeten starten bij de kantonrechter of het UWV, afhankelijk van de reden van het ontslag. Indien er sprake is van een ‘dringende reden’, kan ontslag op staande voet volgen.
Onze werkwijze
Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.
Advies
Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.
Onderhandelen
Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.
Overeenkomst
Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.
Neem direct contact met ons op
Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen
antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.
Wij bellen jou
Rustig overleggen zodra het jou uitkomt
Stuur ons een berichtNog dezelfde dag contact
Of stuur ons een bericht via e-mail