Surseance van betaling
Je werkgever kan uitstel van betaling aanvragen bij de rechter wanneer hij in financiële problemen verkeert. Dit wordt ook wel ‘surseance van betaling’ genoemd. Wat betekent het voor jou wanneer jouw werkgever surseance van betaling heeft aangevraagd?
Herstel
In principe is uitstel van betaling erop gericht om de slechte financiële situatie van het bedrijf te herstellen. Het aanvragen van surseance van betaling hoeft dus niet per se direct een voorbode te zijn voor faillissement. Wanneer het verzoek om uitstel door de rechter wordt afgewezen, is een faillissement wellicht wel onvermijdelijk.
Bewindvoerder
Als de surseance van betaling is ‘goedgekeurd’ door de rechter, wordt er een bewindvoerder aangewezen. De bewindvoerder zal, samen met jouw werkgever, het beheer krijgen over de financiële situatie en heeft dan ook het laatste woord als het gaat om belangrijke beslissingen.
Loon
Jouw werkgever (de schuldenaar) kan niet zomaar schulden aflossen tijdens de surseance van betaling. Er zullen meerdere schuldeisers zijn, die naar evenredigheid moeten worden betaald. Het gevolg is dat niet alle schulden altijd volledig kunnen worden afbetaald. Dit geldt ook voor het loon waar jij als werknemer wellicht nog recht op hebt. De bewindvoerder kan eventueel met de schuldeisers om tafel gaan zitten en afspraken maken over een betalingsregeling, hetgeen door de rechter moet worden bekrachtigd.
Uitkering wegens betalingsonmacht
Omdat jouw loon wellicht niet volledig kan worden betaald, kun je eventueel aanspraak maken op een speciale uitkering van het UWV, de ‘uitkering wegens betalingsonmacht’. Je kunt hiervoor in aanmerking komen wanneer jouw werkgever surseance van betaling heeft gekregen, wanneer het bedrijf waar je werkt failliet wordt verklaard, wanneer jouw werkgever in de schuldsanering terecht komt, of wanneer jouw werkgever onbereikbaar is, er geen bedrijfsactiviteiten meer zijn en jouw loon niet wordt betaald.
De hoogte van deze uitkering wordt bepaald door wat je precies nog tegoed hebt van jouw werkgever. Denk hierbij aan uitbetaling van loon, vakantiedagen, vakantiegeld, overuren, onkostenvergoeding, dertiende maand, etc.
Centraal Insolventieregister
In het Centraal Insolventieregister wordt bekend gemaakt aan welke bedrijven surseance van betaling is verleend. De naam van de betreffende bewindvoerder wordt daarbij eveneens vermeld. Raadpleeg dit register om te zien of jouw werkgever uitstel van betaling heeft gekregen.
Onze werkwijze
Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.
Advies
Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.
Onderhandelen
Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.
Overeenkomst
Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.
Neem direct contact met ons op
Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen
antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.
Wij bellen jou
Rustig overleggen zodra het jou uitkomt
Stuur ons een berichtNog dezelfde dag contact
Of stuur ons een bericht via e-mail