Wanneer je als werknemer niet voldoet aan de functie-eisen die bij jouw functie horen, spreken we van ‘disfunctioneren’. Je werkgever mag jou niet zomaar ontslaan wanneer hier sprake van is. Hij moet kunnen aantonen dat je onvoldoende functioneert, hij moet jou hierop wijzen en hij moet jou in de gelegenheid stellen om jouw functioneren te verbeteren. Bovendien moet hij jou in dit verbetertraject ondersteuning bieden. Wat houdt een verbetertraject bij disfunctioneren precies in?

Verbeterplan

Vaak volgt uit een functioneringsgesprek of jouw werkgever al dan niet tevreden over jou is. Is hij niet tevreden, dan moet hij jou de kans geven om jouw functioneren te verbeteren. Hierover moeten afspraken gemaakt worden, die worden neergelegd in een verbeterplan. Er wordt samen met jou gekeken naar hoe je nu functioneert, hoe je zou moeten functioneren en hoe je daaraan kunt werken. Tevens moet in het plan worden opgenomen hoe de verbetering van jouw functioneren zal worden vastgesteld, om onduidelijkheden daarover te voorkomen. Het verbeterplan moet lang genoeg duren om jou als werknemer een redelijke kans tot verbetering te geven. De doelstellingen van het verbeterplan moeten duidelijk zijn.

 

Scholing en cursussen

Jouw werknemer kan van jou verlangen dat je open staat voor scholing en/of cursussen om jouw functioneren te verbeteren. Je kunt hier echter ook zelf om vragen, indien je daar behoefte aan hebt. Wellicht heb je zelf een specifieke cursus in gedachte of heb je behoefte aan een coach. Je kunt dit zelf voorstellen aan jouw werkgever, maar het is in ieder geval ook de plicht van de werkgever om deze opties aan te bieden indien dat noodzakelijk is om te kunnen verbeteren.

Gevolgen

Indien jouw werkgever vaststelt dat jij je hebt verbeterd, dan kun je gewoon doorgaan met de uitoefening van jouw werkzaamheden en je blijven door ontwikkelen. Wanneer de uitkomst na het verbeterplan echter niet goed is, zou jouw werkgever kunnen overgaan tot ontslag of je wordt teruggezet in een ‘lagere’ functie. Deze mogelijke gevolgen moeten echter wel worden opgenomen in het verbeterplan, zodat jij als werknemer weet waar je aan toe bent.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact