Arbeidsovereenkomst bepaalde of onbepaalde tijd
Volgens de huidige regeling van de Wet Werk en Zekerheid heb je met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (een tijdelijk contract) eerder recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (een vast contract). Het tijdelijke contract mag dus niet onbeperkt verlengd worden. Dit wordt ook wel de ketenbepaling genoemd.
Van een tijdelijk contract naar een vast contract
Na het derde tijdelijke contract heb je automatisch recht op een vast contract. Het vierde contract is dan dus een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd maximaal 2 keer verlengd mag worden. Tussen de verschillende overeenkomsten mag niet meer dan 6 maanden zitten. De totale periode van tijdelijke contracten mag niet langer zijn dan 2 jaar. Wanneer meerdere tijdelijke contracten samen de periode van 2 jaar overschrijden, wordt het laatste contract automatische en vast contract.
De periodes tussen de tijdelijke contracten tellen mee voor het vaststellen van de ‘keten’. Je telt dus de duur van de afzonderlijke contracten bij elkaar op, plus de periodes die daartussen zaten. Deze periodes mogen echter niet langer zijn dan 6 maanden. Als dit wel het geval is, wordt de keten doorbroken.
Middels de CAO kan worden afgeweken van de ketenregeling. Er kunnen dus andere regels voor jou gelden. Zorg dat je de CAO die op jou van toepassing is dus altijd raadpleegt.
De voordelen van een vast contract
Met een vast contract heb je meer zekerheid dan met een tijdelijk contract. Een tijdelijk contract eindigt namelijk van rechtswege, zonder dat jouw werkgever verplicht is een nieuw contract met je aan te gaan. Bij een vast contract heb je hier geen last van. Het contract loopt gewoon door en als jouw werkgever je wil ontslaan gelden hiervoor specifieke regels. Met een vast contract ben je dus in principe zekerder van het voortbestaan van jouw arbeidsovereenkomst.
Onze werkwijze
Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.
Advies
Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.
Onderhandelen
Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.
Overeenkomst
Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.
Neem direct contact met ons op
Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen
antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.
Wij bellen jou
Rustig overleggen zodra het jou uitkomt
Stuur ons een berichtNog dezelfde dag contact
Of stuur ons een bericht via e-mail