Als werknemer kun je, wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt, uiteraard zelf ontslag nemen. Dit is eenvoudig, maar moet wel op een formele manier gebeuren. Je gebruikt hiervoor een ontslagbrief. Middels deze ontslagbrief zorg je ervoor dat er geen misverstanden kunnen ontstaan over het ontslag, zodat jouw werkgever je later niet alsnog in de weg kan gaan zitten. Zorg dat de toon van je brief prettig en aangenaam is, want je wilt op een fijne manier uit elkaar gaan. Wellicht kan je werkgever in de toekomst nog iets voor je betekenen en het is goed om elkaar dus in je netwerk te houden.

Wat moet er in een ontslagbrief staan?

Om te beginnen is het van belang om duidelijk aan te geven aan wie de brief is gericht, en wie de afzender is. Zorg dus dat je de naam en het adres van het bedrijf, evenals je eigen naam en adres duidelijk vermeldt.

Het doel van de ontslagbrief is natuurlijk het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Geef duidelijk aan dat je dit wilt en per wanneer je de overeenkomst wenst op te zeggen. Dit laatste is belangrijk in verband met het in acht nemen van de opzegtermijn.

De brief moet op een juiste en volledige manier ondertekend worden. Hierbij moet je niet alleen denken aan je naam, plaats en handtekening, maar vooral ook aan de datum van ondertekening. Deze datum (en de datum van beëindigen van de arbeidsovereenkomst) is essentieel in de beoordeling of je de opzegtermijn in acht hebt genomen.

Wat mag er in een ontslagbrief staan?

Je kunt je werkgever vragen een getuigschrift op te stellen waarin schriftelijk wordt verklaard dat jij een bepaalde tijd voor het bedrijf hebt gewerkt.

Vaak moeten er nog belangrijke zaken worden afgehandeld. Denk hierbij aan uitbetaling van vakantiedagen of vakantiegeld, het inleveren van de bedrijfsauto, etc. Dit kun je al vermelden in de ontslagbrief.

Aangetekend versturen

Het is altijd raadzaam om de ontslagbrief aangetekend te versturen, maar vooral wanneer je werkgever en jij op een minder prettige manier uit elkaar gaan. Je weet dan zeker dat de brief is aangekomen. Door een concrete, duidelijke en volledige ontslagbrief te versturen, voorkom je dat je werkgever je later in de weg kan zitten met bijvoorbeeld het in acht nemen van de opzegtermijn.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact