Wanneer je werkloos wordt, kun je in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Deze uitkering duurt minimaal 3 maanden als je voldoet aan de wekeneis. Maar hoe hoog is de WW en hoelang heb je er precies recht op? Bereken de duur van je WW met onze rekenhulp.

[wb-rekentool “ww-uitkering”]

Wij zijn er voor jou

Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

Snel schakelen

"Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

Persoonlijk contact

"We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

Maximaal resultaat

"Onderhandelen is onze core business en we weten er altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

Onze oplossingen

In geval van ontslag zal jouw werkgever meestal proberen het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst. Wij kunnen je daarbij op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij geven ook advies wanneer je werkgever een procedure start bij de kantonrechter of wanneer er wordt gekozen voor een procedure via het UWV. Om inzicht te krijgen in jouw juridische positie, raden we je aan om in elke ontslagsituatie eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan. Op deze manier kunnen we bepalen hoe we je het beste van dienst kunnen zijn.

Gratis adviesgesprek

Controleer vrijblijvend jouw situatie samen met een ervaren jurist en verkrijg inzicht in jouw juridische positie en vervolgopties

  • Algemene check op WW-rechten
  • Berekening transitievergoeding
  • Advies over de vervolgstappen

Persoonlijke Begeleiding

Jij voert zelf het contact met je werkgever waarbij je tijdens elke stap begeleid wordt door jouw persoonlijke jurist

  • Volledige check ontslagvoorstel
  • Advies over de beste strategie
  • Controle van jouw juridische brieven
  • Telefonisch overleg na elke reactie van jouw werkgever
  • Controle van de definitieve vaststellingsovereenkomst

Wat moet ik doen?

Blijf rustig en laat je ondanks alles niet van je stuk brengen. Je staat meestal sterker dan je denkt! Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

Group

1. Zeg niet toe

Luister goed naar je werkgever en vraag door. Zeg niets toe en wijs niets af. Blijf neutraal.

task-list-delete

2. Zet geen handtekening

Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

time-clock-hand-1

3. Vraag extra bedenktijd

Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

legal-scale-unequal-1

4. Schakel juridische hulp in.

Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Heb je vragen of wil je even vrijblijvend overleggen?

Maak terugbelafspraak

Meer over de WW-uitkering

Wat is de WW-uitkering?

De WW uitkering is een werkeloosheidsuitkering van het Uitkeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV). Deze uitkering is een tijdelijke uitkering en bedoeld voor mensen die tussen twee banen zitten. Of je recht hebt op een WW uitkering is afhankelijk van een aantal zaken. Zo moet je voldoen aan de weken eis van het UWV, welke verplicht stelt dat je minimaal 26 van de afgelopen 36 weken gewerkt heeft. Daarnaast dien je verzekerd te zijn tegen werkeloosheid, moet je meer dan 5 uur per week minder kunnen werken, dien je per direct beschikbaar te zijn voor nieuw werk en mag je niet door eigen schuld werkeloos geworden zijn. De duur van uw WW hangt weer af van onder andere jouw arbeidsverleden.

Recht op WW-uitkering?

Om recht te hebben op een uitkering na ontslag moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid.
Via de verplichte werknemersverzekering Werkloosheidswet (WW) ben je als werknemer verzekerd tegen de financiële gevolgen van werkloosheid. De werkgever houdt de WW-premie in op het loon. De WW geeft onder bepaalde voorwaarden recht op een uitkering bij werkloosheid. Je kan WW aanvragen bij het UWV. Het UWV besluit of je recht op een uitkering hebt.

Je moet werkloos zijn.
Om een WW-uitkering aan te vragen moet je werkloos zijn. Je bent werkloos wanneer je jouw werk geheel of gedeeltelijk bent kwijtgeraakt. Je moet minimaal vijf arbeidsuren per week verliezen (of als je minder dan tien uur per week werkte, minimaal de helft van de totale arbeidsuren).

Je moet direct beschikbaar zijn voor betaald werk.
Als je via het UWV een uitkering ontvangt moet je beschikbaar zijn voor werk. Als er werk voor je is, moet je direct kunnen beginnen. Het is dus niet de bedoeling dat je door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk niet meteen aan een nieuwe baan kunt beginnen.

Je moet voldoen aan de wekeneis.
Voor recht op een uitkering, moet je beschikbaar zijn voor werk. Als je in de periode voorafgaand aan de eerste werkloosheidsdag (de eerste dag dat er geen dienstverband meer is) minimaal 26 van de 36 weken hebt gewerkt, voldoe je aan de wekeneis. Je hoeft niet fulltime te hebben gewerkt: wanneer je in één dag in de week hebt gewerkt, telt die week mee als gewerkte week. Ben je musicus, artiest, filmmaker of ondersteunend technicus? Dan geldt voor jou mogelijk de kortere wekeneis van 16 uit 39 weken.

Je mag niet verwijtbaar werkloos zijn.
Om een WW-uitkering bij ontslag te ontvangen, mag je niet verwijtbaar werkloos zijn. Je bent verwijtbaar werkloos als je zelf ontslag neemt zonder zwaarwegende reden of als je zelf schuld hebt aan het ontslag (ontslag op staande voet). Je kunt verwijtbaar werkloos zijn door bijvoorbeeld diefstal, fraude of mishandeling. (bron UWV)

Bereken de hoogte van je bruto ww-uitkering

Weet je al dat je recht hebt op een WW uitkering? Dan is de minimale duur drie maanden. De eerste twee maanden ontvang je 75% van je dagloon, de derde maand is dit 70% van je dagloon. Heb je recht op een verlenging? Dan is de hoogte van de overige maanden ook 70% van je dagloon.
Om het dagloon te berekenen gaat het UWV uit van 261 werkdagen per jaar. Dat leidt tot 21,75 werkdagen per maand. Houd er rekening mee dat je uit dient te gaan van het SV-loon. Dat betekent dat hierin ook het vakantiegeld en een eventuele 13e maand zijn inbegrepen. Net als andere bonussen die je ontvangt. Daarnaast geldt er een maximum dagloon die vanaf 1 juli 2018 op €211,42 is vastgesteld.
bron: berekenen.nl (deze tekst heb ik al samengevat)

Onze klanten vertellen

Ik werd door mijn werkgever vanuit het niets op non-actief gesteld en werd daar totaal door verrast. Ontslaghulp is voor mij heel sterk de onderhandelingen ingegaan en heeft er veel meer uit weten te halen. Fijne communicatie met oprechte betrokkenheid! Echt een aanrader!

Arne (22) Geholpen met Maatwerk

Ik had me geen betere ontslaghulp kunnen voorstellen. Vanaf begin tot einde verliep alles snel, professioneel, vakkundig en ook nog eens empatisch. Dit geldt niet alleen voor de jurist die mij heeft bijgestaan maar ook voor andere mensen van Ontslaghulp die ik gesproken heb. Blij met het resultaat!

Nathalie (32) Geholpen met Ontslaghulp

Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor Ontslaghulp. Ik vond met name het telefonisch contact erg prettig. Al bij het intake gesprek werd er goed geluisterd en voelde ik me gezien. Daarna werd iedere afweging en handeling telefonisch besproken. Met een veel beter voorstel als resultaat. Ontzettend bedankt!

Bianca (46) Geholpen met Ontslaghulp

Fantastisch geholpen! Er werd goed en kordaat opgetreden en alles werd voor me uit handen genomen, waardoor ik weer een beetje tot rust kon komen. Nemen snel contact op, luisteren echt naar je en regelen wat eruit te halen valt. Echt super.

Emiel (49) Geholpen met Maatwerk

Vanuit een arbeidsconflict in overleg besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen met mijn werkgever. Goed advies gekregen hoe ik om moest gaan met mijn ontslag en de vaststellingsovereenkomst die ik had ontvangen. De juristen van Ontslaghulp weten alles goed uit te leggen in een begrijpelijke taal. Heel erg fijn.

Rinie (53) Geholpen met Ontslaghulp

Erg fijn dat ik zo goed werd geholpen bij zo een vervelende kwestie. Dit soort situaties zijn nooit leuk, maar door de hulp zo laagdrempelig te maken, wordt het in ieder geval wel makkelijker. De juristen zijn gemakkelijk bereikbaar en hielden me goed op de hoogte van alle vorderingen in het proces.

Denise (28) Geholpen met Ontslaghulp

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent de WW-uitkering

Hoe kan ik een WW uitkering aanvragen?

Voordat u een WW-uitkering aanvraagt, schrijft u zich eerst bij UWV in als werkzoekende. U doet dit online via werk.nl. Dit is een andere website van UWV. Op werk.nl kunt u ook vacatures zoeken, solliciteren en een WW-uitkering aanvragen. De Werkmap, uw beveiligde en persoonlijke pagina op werk.nl, helpt u op weg naar werk.

Wanneer betaalt UWV mijn WW uitkering?

UWV betaalt uw WW-uitkering na afloop van iedere kalendermaand, nadat zij van u het formulier Inkomstenopgave hebben ontvangen. Dit formulier staat na afloop van iedere maand voor u klaar. U krijgt alleen betaald als UWV dit formulier heeft ontvangen.
Let op: het formulier Inkomstenopgave staat pas voor u klaar als de maand is afgelopen. Eerder kunt u het dus ook niet bekijken of invullen.
Met het formulier Inkomstenopgave geeft u de inkomsten (inclusief vakantiegeld) van de maand daarvoor door. Had u geen inkomsten? Dan geeft u dit ook door met het formulier.
UWV betaalt de uitkering binnen 10 kalenderdagen nadat zij het formulier hebben ontvangen. U ontvangt van hen een e-mail zodra zij uw uitkering hebben overgemaakt. Daarna duurt het meestal nog 3 werkdagen voordat het bedrag op uw rekening staat. Houd er rekening mee dat de eerste keer dat u uw uitkering krijgt, later is dan u gewend was uw salaris te krijgen. Dit komt doordat u uw inkomsten doorgeeft als de maand is afgelopen. Op Mijn UWV ziet u precies wanneer UWV uw uitkering hebben betaald.

Hoe wordt mijn WW uitkering verrekend als ik weer ga werken?

Als u weer (gedeeltelijk) aan het werk gaat, bekijkt UWV of en hoeveel WW u nog krijgt. Zij verrekenen uw inkomsten met uw WW-uitkering. Dat doen ze zo:
De inkomsten die u naast uw uitkering verdient, trekken zij af van uw WW-maandloon. Uw WW-maandloon vindt u in de beslissingsbrief over uw WW-uitkering.
De eerste 2 maanden is uw WW-uitkering 75% van het bedrag dat overblijft. Daarna is dit 70%.
Zijn uw inkomsten uit werk meer dan 87,5% van het WW-maandloon? Dan stopt uw uitkering.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact